Recunoștință. Gratitudine. Mulțumire.

„O persoană nobilă este mindful și recunoscătoare pentru favorurile pe care le primește de la ceilalți.” – Buddha

Ce înseamnă a fi mindful? Poate anul acesta, mai mult decât oricând până acum, am practicat mindfulness, în adevărata lui esență. De multe ori, în momente de totală liniște și singurătate. Alteori, alături de voi la Seara de mindfulness sau Dimineața de mindfulness. Alteori, în sesiunile organizate în companii. Dar de fiecare dată, la sfârșitul sesiunii de mindfulness, sunt recunoscătoare pentru momentele perfect conștiente. 

Cercetările științifice sugerează că exprimarea adevărată a recunoștinței îți îmbunătățește sănătatea și multiplică sentimentul de fericire. Din experiența mea, atât ca psihoterapeut, cât și ca director de resurse umane, vă mărturisesc că a spune chiar și un simplu „mulțumesc” nu e un act banal, pe care să-l poată face oricine cu ușurință. Recunoștința poate fi însă învățată. Iar mai jos găsiți câteva elemente care vă pot fi de folos.

Ce înseamnă să fii recunoscător?

Recunoștința nu este doar în capul nostru: își are rădăcina în inima noastră și în simțurile noastre. Recunoștința poate fi învățată și exersată și pentru că trebuie să începem de undeva, vă propun trei moduri de a exersa recunoștința, de dimineață până seara.

1. Spuneți „mulțumesc!” din inimă. De-adevăratelea. Cine nu-și dorește să fie apreciat? Spune mulțumesc unui manager sau unui angajat alături de care ai lucrat minunat, unui coleg pe care îl respecți sau mamei tale. A spune „mulțumesc” poate fi un cadou mai prețios decât multe daruri materiale. Mai ales acum, în prag de Sărbători.

2. Amintiți-vă ceea ce apreciați cel mai mult. Alegeți-vă 5 minute la începutul zilei sau seara, înainte de culcare și scrieți într-un carnet câteva lucruri care vă aduc recunoștință, cum ar fi:

• Aerul de dimineață tras adânc în piept când duceți copilul la grădiniță

• O anumită melodie ascultată în mașină

• O cină pe care ați luat-o alături de oameni dragi

• Căutatul de cadouri pentru pus sub brad

Citește și 6 MODURI PRIN CARE PUTEM DEVENI MAI RECUNOSCĂTORI

3. Acordați atenție emoțiilor voastre. Descrieți în cât mai multe detalii cum se simte corpul vostru atunci când vă exprimați recunoștința. Ce emoții însoțesc aceste sentimente? Ce fel de gânduri observați? Când începeți să vă îndreptați mai des către lucrurile pe care le apreciați, lumea se deschide din ce în ce mai mult pentru a dezvălui că există întotdeauna ceva mic pentru care putem fi recunoscători.

Cum schimbă recunoștința comportamentul și creierul nostru

1. Recunoștința ne eliberează de emoțiile toxice

2. Recunoștința ne ajută chiar dacă nu o împărtășim

Simplu fapt că poți beneficia de recunoștința celuilalt e o mare bucurie care poate fi tradusă de fiecare dintre noi, așa cum ne dorim sau cum avem nevoie. De exemplu, un „mulțumesc” poate însemna, dincolo de actul de a mulțumi și:

– te validez;

– ai fost de ajutor;

– am încredere în ceea ce știi să faci;

– ai avut dreptate;

– m-ai salvat.

Citește și CUM ȘI DE CE SĂ-ȚI EXERSEZI RECUNOȘTINȚA

3. Beneficiile recunoștinței se văd în timp

Toate lucrurile bune au nevoie de timp, nu-i așa? Recunoștința este unul dintre mecanismele ale căror beneficii au nevoie de timp pentru a se instala. Și, dacă vreți să înțelegeți cum funcționează mai bine, vă propun un exercițiu.

Indiferent dacă vă confruntați cu provocări grave, dacă nu ați scris niciodată o scrisoare de recunoștință înainte, vă încurajez să încercați. O mare parte din timpul nostru și din energia noastră este „cheltuită” pentru a urmări lucruri pe care nu le avem în prezent. Recunoștința inversează prioritățile noastre pentru a ne ajuta să apreciem oamenii și lucrurile pe care le facem. Așadar, luați o foaie de hârtie și scrieți o scrisoare cuiva căruia îi sunteți recunoscător. Scrieți de ce îi mulțumiți și cum v-a făcut să vă simțiți. Apoi, împachetați scrisoarea și dăruiți-o personal.

Dragii mei, încep eu prin a vă mulțumi. Perioada aceasta e despre daruri nevăzute, dar simțite, despre emoții și conectare cu familia, cu oamenii dragi. E despre momentele speciale din anul care tocmai se termină, în care stăm aproape de ce este important pentru noi.

Vă sunt recunoscătoare tuturor celor care, în acest an ați fost alături de mine în practica mindfulness, la evenimente, workshopuri, cursuri, programe, în tot ce am făcut anul acesta pentru a aduce mai aproape practica mindfulness.  Vă mulțumesc pentru deschidere, pentru că tot ce am realizat a fost posibil doar pentru că voi mi-ați fost alături. Astăzi este despre și cu Recunoștință. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here