7 cărți de citit pentru o viață trăită mai conștient
Cred că am întârziat destul de mult cu lista asta de cărți, dar, cum spune o vorbă înțeleaptă, mai bine mai târziu decât niciodată.
Am tot urmărit discuții legate de cum ne alegem lecturile și care sunt cărțile care ne fac bine, iar concluzia este că, asemenea multor alegeri pe care le avem de făcut, epoca în care trăim vine la pachet și cu o serie de titluri care mai de care mai seducătoare. Cum le alegem pe cele potrivite? Răspunsul sigur: le citim. Răspunsul alternativ – mergem pe recomandărilor celor în care avem încredere.
Așadar, în speranța că vor fi de folos cuiva, las mai jos câteva recomandări citite și subliniate, să le aveți aproape anul acesta.
Dacă tot am început luna asta vorbind despre ce ne poate schimba viața în bine, revin la o recomandare mai veche: cartea scrisă de Amishi P. Jha.
De ce merită citită? Cred că e o lectură bună pentru orice perioadă din an, mai ales că cercetările arată că ne pierdem până la 50% din viața noastră, doar pentru că… nu suntem atenți. De la zgomotul constant al telefonului nostru, social media și până la listele noastre de task-uri nesfârșite și în continuă creștere – cerințele pentru atenția noastră nu au fost niciodată atât de severe. Rezultatul? O criză în creștere în care ne simțim încețoșați mental, împrăștiați și copleșiți.
Știți cărțile acelea atât de frumoase și de pline de adevăruri esențiale încât ați vrea să locuim în ele? Asta e una dintre ele.
De ce merită citită? Charlie Mackesy oferă inspirație și speranță pentru vremuri nesigure în această carte frumoasă care spune povestea unui băiat curios, a unei cârtițe lacome, a unei vulpi precaute și a unui cal înțelept. Cele 4 personaje se găsesc împreună pe un teren dificil, împărtășindu-și cele mai mari temeri, dar și cele mai mari descoperiri despre #vulnerabilitate, #bunătate, #speranță, #prietenie și #dragoste. Aventurile împărtășite și conversațiile dintre cei patru prieteni sunt pline de lecții de viață care au un ecou în cititorii de toate vârstele. V-o recomand din suflet!
Lectura e despre a ne mobila lumile interioare. Lecturile bune sunt și călătorii de (auto)descoperire, iar atunci când descopăr o carte care mă conduce către mindfulness, nu am cum s-o păstrez numai pentru mine.
De ce merită citită? Pentru că este una dintre lecturile care mi-au înseninat începutul de an. Vă las doar un fragment: „Fructele exotice nu se mănâncă oricum, există un ritual… Iei fructul în mână, cu grijă, îi simi textura și greutatea, îi privești pe toate părțile până ești sigur că nu mai rămâne milimetru pătrat din fruct neatins de privirea, mintea și mirosul tău. Apoi, închizi ochii, și după ce i-ai simțit textura și mirosul, i-ai văzut forma și culoarea, încerci să-ți imaginezi cum arată înăuntru și ce gust are. După asta, îl tai în jumătate și confrunți ce vezi cu ce ți-ai imaginat, îl miroși iar, îți reimaginezi gustul după textura, culoarea și mirosul din interior și, într-un final, l guști. Astfel, gustul fructului are, dincolo de realitatea ui finală, o poveste, o nuanță.” Spor la lectură!
De ce merită citită? Așa cum spuneam mai sus, cred foarte mult în puterea cărților de a ne mobila pe dinăuntru, minte și suflet, așa că de data aceasta vreau să vă recomand 𝗙𝗢𝗖𝗨𝗦 scrisă de Daniel Goleman care pune pe masă motivațiile performanței și atenția noastră asupra a ceea ce facem. „Atenția, termen care provine din cuvântul latin 𝑎𝑡𝑡𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑒, care înseamnă „a te îndrepta spre”, ne conectează cu lumea din afară modelându-ne și definindu-ne experiența. „Atenția”, scriu Michael Posner și Mary Rothbart, cercetători în domeniul neuroștiinței cognitive, asigură mecanismele „care stau la baza modului în care conștientizăm lumea și a adaptării spontane a gândurilor și sentimentelor noastre.”
Titlul complet al cărții descrie foarte bine esența ei: Îmblânzirea anxietății sau „Cum să oprim spirala îngrijorării și a fricii ca să ne vindecăm mintea”. Ori, nu de asta avem nevoie cu toții?
De ce merită citită? „Mindfulness nu înseamnă să oprești, să golești sau să te debarasezi de ceva. Gândurile, emoțiile și senzațiile fizice ne fac să fim oameni. Iar gândirea și planificarea sunt lucruri esențiale pe care trebuie să le gestionăm. Dacă nu aș fi capabil să-mi folosesc creierul rațional ca să pot stabili un istoric medical clar și un diagnostic sigur, mi-ar fi al naibii de greu să-mi îngrijesc pacienții. Așadar, mai degrabă decât să presupună să ne schimbăm gândurile, sau să nu avem deloc gânduri sau sentimente care alcătuiesc întreaga noastră experiență, mindfulnessul presupune să schimbăm relația noastră cu acele gânduri sau emoții.”
Între toate provocările cu care s-a confruntat știința, au trebuit să treacă peste 2000 de ani de speculații și cercetări empirice, din vremea când 𝘼𝙧𝙞𝙨𝙩𝙤𝙩𝙚𝙡 𝙘𝙧𝙚𝙙𝙚𝙖 𝙘𝙖̆ 𝙨𝙚𝙙𝙞𝙪𝙡 𝙨𝙪𝙛𝙡𝙚𝙩𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙚 𝙞𝙣𝙞𝙢𝙖, pentru a căpăta o imagine despre alcătuirea și funcționarea creierului – imagine încă aproximativă, din cauza complexității creierului.
De ce merită citită? Profesorul Alexandru Babeș, eminent specialist în neuroștiințe, spune povestea acestei aventuri a cunoașterii începând din Antichitatea greacă, în termeni accesibili cititorului neinițiat, însoțind-o cu numeroase ilustrații, relatând întâmplări uimitoare și făcând portrete memorabile protagoniștilor ei.
Vă las aici doar un fragment: „Creierul, căci despre el e vorba, și‑a triplat volumul în mai puțin de două milioane de ani, ajungând la valoarea caracteristică omului modern în urmă cu 200 de mii de ani, și a permis speciei noastre să inventeze limbajul, să practice agricultura, să se organizeze în centre de cultură și civilizație, să recurgă la metoda științifică, să inițieze revoluția industrială și să pășească pe Lună. Această bucată de materie de 1,5 kg, protejată de cutia osoasă a craniului, reprezintă mai puțin de 2% din greutatea corpului, dar consumă 20% din energia necesară pentru supraviețuire, fiind deci un organ pretențios, costisitor, cum am remarcat deja.”
Nimic nu este mai important decât respirația: inspirăm și expirăm de 25 000 de ori pe zi. Însă oamenii și-au pierdut capacitatea de a respira corect, iar consecințele sunt grave.
De ce merită citită? Ziaristul James Nestor călătorește prin toata lumea și găsește oameni care cercetează știința pierduta din spatele unor practici antice de respirație cum sunt pranayama, Sudarshan Kriya și Tummo. Având la baza mii de ani de texte medicale și studii de ultimă oră în domeniile pneumologiei, psihologiei, biochimiei si fiziologiei umane, cartea răstoarnă credințele înrădăcinate despre tot ce credeam că știm în legătură cu cea mai elementara funcție biologica. N-o să mai respirați niciodată la fel, credeți-mă.
Lecturi cu folos să avem!
Dacă v-a fost de folos puteți citi și:
17 titluri de cărți pe care le-am recomandat anul trecut