Cărțile sunt refugiu, dar și instrument de învățare, plăcere și muncă, deopotrivă. Așa că în începutul acesta de an am adunat 17 titluri dintre toate cele pe care le-am răsfoit în ultimul timp, care cred că o să vă placă, o să vă ajute și o să vă transforme ziua.
Încep cu 4 cărți ale lui Christophe Andre (medic psihiatru la Spitalul Sainte-Anne din Paris și profesor la Universitatea Paris X și practicant al meditației de zeci de ani). Eu le găsesc cele mai bine traduse cărți în limba română, cărți care au legătură atât cu mediația, cât și cu practica mindfulness. Iar autorul este unul tare tare drag mie.
1. Meditați cu noi – Christophe Andre
Descrierea editorului este exact ce aveți nevoie pentru a înțelege ce se află în această carte. „Meditația înseamnă prezență, înseamnă să fim prezenți la tot ce se întâmplă, la ce facem chiar în acest moment, dar și la tot ce survine în viața noastră. Scopul meditației nu este să ne decupleze de la realitate, ci să ne ajute sa reînnodam o legătură și mai strânsă cu realitatea, o legătură marcată de luciditate, echilibru și bunăvoință. Meditația ne hrănește viața interioară și astfel ne ajută să înfruntăm mai bine violența din aceasta lume, să-i admirăm și să-i savuram mai bine frumusețea, să găsim o mai bună consolare pentru suferințe. Aceasta carte va oferă o varietate de cai formative, de convingeri și de sfaturi ale unor maeștri ai meditației, ale unor persoane din sistemul de sănătate ori ale unor specialiști deschiși la contemplare, filozofie și religie… Veți descoperi bogăția și profunzimea practicilor de meditație.”
2. Despre arta fericirii – Christophe Andre
Pentru a fi fericit ai nevoie de bunăstare, de sănătate, de iubire, și de câte și mai câte, spunem adesea. Așteptăm ca fericirea să ne fie dată din afară, de ceilalți, de circumstanțe. Fericirea pare să fie astfel un viitor promis, o aspirație, niciodată o realitate. De aceea, o conștientizam adesea de-abia după ce ne-a părăsit, mai mult ca pe un regret al volatilității sale.
„Nu știu să spun ce m-a atras către pictura: poate profesia mea de psihiatru, poate înclinația mea spre intimitate, poate interesul meu față de psihologie. Însă aș dori să vă provoc la aceasta experiență: uitați-vă la un tablou, priviți-l în tăcere, lăsați pictura să vă vorbească, să-și facă sălaș în voi.” – Christophe Andre
3. 3 minute de meditație – Christophe Andre
O altă carte care mi se pare extraordinar de folositoare este aceasta. Meditația este o practică veche de peste 2000 de ani. Departe de a fi apanajul Orientului, ea este întâlnită la mulți mistici și călugări creștini. În prezent capătă tot mai mult teren în lumea occidentală, în varianta ei laică – meditația conștiinței depline sau mindfulness, cum mai este cunoscutaă în spațiul anglofon.
Meditația sau mindfulness poate fi practicată în viața de zi cu zi, în cabinetele medicilor si ale psihoterapeuților, în scurtele pauze impuse de munca epuizantă la birou. Beneficiile ei au fost demonstrate de numeroase studii: serenitate, forță, luciditate, o mai buna sănătate fizică și psihică, dar și posibilitatea de a rezista umbrelor timpului nostru: digitalizarea excesiva a vieții, însingurare, solicitări multiple. În cartea sa, Cristophe Andre ne propune 40 de exerciții accesibile, simple, care să ne aducă în contact cu noi înșine și cu lumea înconjurătoare, dezvăluindu-ne poate fațete necunoscute ale noastre, ale ei, sau ajutând-ne să vedem nuanțe acolo unde mai înainte vedeam doar culori uniforme.
4. Viața interioară – Christophe Andre
Și în această carte, bazându-se pe neuroștiințe și mindfulness, Christophe Andre oferă cititorului 40 de exerciții de autocunoaștere, pentru o mai buna înțelegere a emoțiilor (fericire, gelozie, compasiune), a experiențelor existențiale (boală, succes, singurătate) și, nu în ultimul rând, a cailor de a accede la viața interioară (acceptare, iertare, introspecție). Plecând de fiecare data de la un pasaj grăitor din marea literatura (de la Tolstoi și Rilke, la Pessoa și Cioran), cele 40 de lecții demonstrează cât de importantă este interioritatea într-o lume în care aparențele, urgențele și imperativul de a performa ne deconectează de la partea ascunsă a minții noastre.
Alte cărți minunate pe care vi le recomand sunt:
5. Arta meditației – Matthieu Ricard
6. Meditația pentru scepticii agitați – Dan Harris, Jeff Warren, Carlye Adler
7. Conștient. Știința și practica prezenței – Daniel J. Siegel
8. Puterea de a fi prezent. Cum influențează părinții viitorul copiilor – Daniel J. Siegel, Tina Payne Bryson
9. Poftele minții – Judson Brewer
10. Călătoria către sine. Memoriile unui psihiatru – Irvin D. Yalom
***
Și încă 7 cărți în engleză pe care le consider foarte valoroase.
11. Falling Awake: How to Practice Mindfulness in Everyday Life – Jon Kabat Zinn
12. Meditation Is Not What You Think: Mindfulness and Why It Is So Important – Jon Kabat Zinn
13. Science of Meditation – Daniel Goleman
14. Aware – Daniel J. Siegel
15. The Developing Mind, Third Edition: How Relationships and the Brain Interact to Shape Who We Are – Daniel J. Siegel
16. Mindfulness. A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World – autori Mark Williams and Danny Penman
17. Lovingkindness: The Revolutionary Art of Happiness – autor Sharon Salzberg
Lecturi frumoase și folositoare!