Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) – Instrumente mindfulness pentru psihologi
Ce este MBSR?
Mindfulness-Based Stress Reduction, cunoscut si sub denumirea MBSR este un program ”evidence based” de cultivare a abilitatii de a fi prezent, conștient, inițial dezvoltat de Jon Kabat-Zinn, în 1979, la Universitatea Massachusetts, în Stress Reduction Clinique înființată în acest scop, la facultatea de medicină.
MBSR a fost inițial conceput pentru a invata pacienți cu durere cronică cum să facă față durerii lor, folosind meditația mindfulness și tehnicile Hatha Yoga, iar de atunci a fost extins la pacienți cu stres cronic, burnout, distres emoțional sau fizic, afecțiuni medicale și provocări ale vieții. Programul MBSR îi învață pe participanți să cultive o atitudine de conștientizare fără judecată și auto-observare detașată prin diferite tehnici de atenție direcționată.
MBSR vizează componentele emoționale și cognitive ale durerii experimentate, prin a-i invata pe participanți să observe senzatiile intense în corp și activitatea minții, ca pe evenimente trecatoare si nu neaparat exacte sau mai importante decât orice gând sau experiență, traire ulterioară. Participanții învață și practică aceste tehnici atât în activități staționare, cât și în activități bazate pe mișcare. Prin observarea procesului de gândire în sine și redirecționarea atenției către conștientizarea momentului prezent, participanții învață să se despartă de componentele afective și cognitive ale stresului și durerii, ceea ce poate duce la o reducere a reactivității la stres.
De când a fost concept acest program și până în prezent, mai mult de 25.000 de participanti am parcurs acest curs încercând să descopere și să utilizeze propriile resurse interioare pentru găsirea echilibrului, sănătății și stării generale de bine.
În prezent, programul MBSR este oferit în clinici și spitale de pe tot globul, în cabinetele de psihoterapie, în instituții de învățământ – școli și universități, în companii private, în armate și instituții militarizate, închisori, etc. Tehnicile mindfulness sunt acum parte integrantă din diverse abordări terapeutice, cum sunt: DBT (Dialect Behavioural Therapy), ACT (Acceptance & Commitment Therapy), MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy).
În programul MBSR, prin practici mindfulness standard, discuții de grup și experiențe individuale, participanții învață modalități de cultivare a atenției, astfel încât să poată răspunde provocărilor vieții (inclusiv stres, durere și boli) cu mai multă ușurință, adaptat și echilibrat, optimizându-și starea de sănătate generală precum și performanțele lor la locul de muncă.
Acesta program a beneficiat de cercetari pe scară largă, din ce in ce mai multe universități și entități academice acordând o atenție sporită intervențiilor bazate pe tehnici mindfulness (Mindfulness Based Programs).
Ce beneficii au raportat participanții în acest program?
- o capacitate mai mare de a face față stresorilor pe termen scurt și lung;
- mai multă energie și entuziasm pentru viață;
- scăderea consistentă a simptomelor psihologice asociate stresului cronic, sindromului de burnout, anxietății, depresiei și iritabilității, oboselii cronice;
- identificarea și restructurarea șabloanelor de gândire negative;
- scăderea durabilă a simptomelor fizice într-o serie de probleme cronice de sănătate;
- îmbunătățirea abilităților de focus și concentrare, dezvoltarea abilităților legate de funcțiile atenției;
- îmbunătățirea capacității de reglare emoțională, creșterea rezilienței și dezvoltarea inteligenței emoționale.
Studiile realizate de-a lungul anilor susțin și demonstrează toate aceste beneficii ale practicării mindfulness si a eficienței programului MBSR.
Citește aici articolul din Harvard Gazette și studiul condus de Prof Dr. Stefan G. Hofmann în cadrul Boston University.
Ce este Mindfulness?
„Mindfulness înseamnă aducerea atenției în momentul prezent, cu scop, deliberat și fără a judeca” (Jon Kabat Zinn)
Mindfulness se referă la un proces ce duce la o stare mentală caracterizată prin conștientizarea, fără a judeca, a experienței momentului prezent, incluzând gândurile, emoțiile, senzațiile corporale, conștiintizarea mediul exerior, încurajând în același timp deschiderea, curiozitatea și acceptarea.
Bishop and colleagues (2004) a distins două componente ale atenției, una care implică autoreglarea atenției și cea de-a doua care implică o orientare către momentul prezent caracterizată de curiozitate, deschidere și acceptare. Premisa de bază a practicilor de mindfulness este că experimentarea momentului prezent, fără a judeca și intr-un mod deschis poate contracara eficient efectele stresorilor, deoarece orientarea excesivă spre trecut sau spre viitor, atunci când se confruntă cu stresori, poate fi legată de sentimente de depresie și anxietate (Jon Kabat-Zinn , 2003).
În plus, învățând să răspundem la situații stresante mai reflectiv, mai degrabă decât reflexiv, Mindfulness Based Therapy (MBSR, MBCT and MBP – mindfulness based programs) poate contracara eficient strategiile de evitare experiențială, încercări de a modifica intensitatea sau frecvența experiențelor interne nedorite (Hayes, Luoma, Bond, Masuda, & Lillis, 2006).
Programa MBSR – ce înveți?
La bază, MBSR se axează pe un training sistematic și intensiv de meditaţie mindfulness și hatha yoga însoţită de conștientizare, atenţie focusată. Programa, dezvoltată iniţial de Dr Jon Kabat-Zinn, este o expresie și reflecţie a acestui principiu central.
lntenţia principală a programei MBSR este de a crea o cale structurată de a alina suferinţa și de a crește bunăstarea oamenilor care se confruntă cu o serie de dificultăţi ce au apărut în urma unei game largi de probleme medicale și psihologice, plus solicitările și factorii de stres inerenţi în viaţa de zi cu zi.
lntegrată în contextul medicinii participative și bazate pe relaţia dintre minte și corp, programa MBSR se axează pe cultivarea prin experienţă a practicii formale cat și informale mindfulness, ca modalitate de familiarizare cu procesul de conștientizare și atenţie.
Recunoașterea și cultivarea unei conștientizări înnăscute, mereu prezente, reprezintă bazele dezvoltării unor comportamente sănătoase, a rezilienţei psihologice și emoţionale, și a senzaţiei de bunăstare care poate fi cultivată și utilizată pe întreaga durată a vieţii de adult.
Structura si logistica programului
Sesiune de orientare (online) 2h – premergătoare cursului.
Durata cursului: 8 sesiuni a câte 3 h fiecare, plus o sesiune de 6h de „practică intensă în liniște”, desfășurate pe parcursul a 5 zile de training.
Durata totală a programului de training este de 30h .
Teme discutate la curs
Participanţii vor învăţa despre stres și vor explora șabloanele habituale, comportamentale automate, fizice, emoţionale și cognitive, și vor explora în detaliu răspunsuri mai eficiente și mai abile la provocările și dificultăţile vieţii de zi cu zi.
În paralel vom explora ce anume înseamnă să avem grijă de noi înșine și să înflorim, cum să relaţionăm cu noi înșine și unii cu alţii mai eficient și ce înseamnă să nutrim comportamente și activităţi care exprimă capacitatea noastră înnăscută de a ne simţi bine.
În curricula programului sunt cuprinse informații specifice despre:
- fiziologia stresului (reactivitatea la stres versus răspunsul la stres), gestionarea stresului;
- strategiilor comportamentale si cognitive;
- dificultăți în comunicare;
- „pilotul automat” și șabloane mentale.
Practicile de bază mindfulness formale predate includ scanarea corpului, meditația cu concentrare pe respirație, mindful yoga si alte practici mindfulness de conectare la momentul prezent, meditația compasiunii.
Fiecare sesiune se concentrează pe o temă, pe care o explorăm prin intermediul practicilor mindfulness, a exercițiilor de grup și prin procesul de reflectare asupra fiecărei experiențe directe.
Sesiunea 1 – Atenția și conștientizarea. Definirea mindfulness, introducere în practicile formale și informale mindfulness
Sesiunea 2 – Percepția si răspunsul creativ
Sesiunea 3 – Prezența completă, legătura dintre corp și minte
Sesiunea 4 – Reactivitatea la stres
Sesiunea 5 – Reactivitate versus răspuns
Sesiunea 6 – Autoreglare și echilibru
Sesiunea de practică intensă, în liniște – cultivarea prezenței moment cu moment și al deschiderii către experiența directă
Sesiunea 7 – Cum integram Mindfulness în viața de zi cu zi
Sesiunea 8 – Continuarea practicii și resurse pentru susținerea practicii
Materiale de lucru: participanţii vor primi înregistrări audio cu practicile formale învățate la curs (memory sticks sau email), un manual al participantului, cu exerciții de lucrat acasă, fișe zilnice și informaţii online sau pe e-mail cu privire la temele practicii formale și informale din fiecare sesiune.
Mărimea grupei: vor fi maxim 16 participanți în fiecare grupă. (Standardele de practică pentru mărimea sugerată a grupei de lucru sunt cele stabilite de Centrul pentru Mindfulness în Medicină, Sănătate și Societate, Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts.)
Cabinet Individual de Psihologie Chesăraicu Simona
Facilitator: Psiholog Simona Chesăraicu
Qualified MBSR Teacher & MBCT Trained Teacher
Psiholog clinician autonom
Psihoterapeut în supervizare – Terapie Cognitiv Comportamentala
Profesor calificat MBSR – certificare obținută la UMass Memorial Health Care Centre for Mindfulness 2017/2018 (USA, Massachusetts University)
MBCT Trained Teacher – Oxford University, Oxford Mindfulness Centre (2019/2020)