Introducere în mindfulness

Introducere în Mindfulness este un program alcătuit din 3 sesiuni a câte o oră fiecare, dedicat celor care vor să afle ce este mindfulness, la ce folosește și care sunt beneficiile pe care le poate avea această practică pentru sănătatea și viața noastră în general.

Ce vei descoperi în aceste sesiuni scurte de introducere?

Ce este Mindfulness

Mindfulness este ”conștientizarea care apare prin acordarea atenției în mod particular momentului prezent, fără a judeca. Și uneori adaug: în slujba înțelegerii de sine și a înțelepciunii” (Jon Kabat-Zinn).

Mindfulness este abilitatea înnăscută a fiecăruia dintre noi de a acorda atenție, intenționat, momentului prezent așa cum este, prin percepția experienței noastre directe, prin conștientizarea gândurilor și emoțiilor care compun această experiență directă. Prin practica mindfulness cultivăm abilitatea de a ne îndrepta atenția deliberat asupra momentului prezent, și de a observa fără a judeca ce se întâmplă în mintea, corpul și în sufletul nostru, fără a construi povești sau scenarii, fără a judeca imediat experiența.

Mituri și neîntelegeri legate de mindfulness

De multe ori minduflness este confundată cu meditația sau cu tehnici de relaxare, este văzută ca o practică religioasă sau una care este menită să ne golească mintea de gânduri, să ne lipsească de amintiri sau planuri de viitor, o practică care este potrivită doar pentru anumite persoane, sau ceva ezoteric.

Aflăm în acest program cum toate acestea sunt neîntelegeri sau răstălmăciri legate de practica mindfulness.

Pentru cine este practica mindfulness utilă

Cu toții ne dorim ca viața noastră să fie mai puțin stresantă, cu mai puține dificultăți și provocări. Poate de multe ori căutăm ceva anume, evităm atlceva, ne agățăm de o dorință sau ne luptăm cu o situație care deja se întâmplă. Sau, pur și simplu, viața ne aduce în mijlocul unei furtuni, în care simțim că am pierdut controlul și siguranța, iar tot ce putem face este să învățăm să nagivam, în incertitudine și nesiguranța, în dificultate sau suferința.

Practica minduflness ne ajută să descoprim în noi acele resurse care să ne readucă controlul și echilibrul în viața noastră, ne permite să găsim un spațiu personal pe care să ne putem baza. Ne cultivă acele abilități de care avem nevoie pentru a fi bine, sănătoși, echilbrați și a ne trăi viața deplin.

Pentru oricine caută să fie în armonie cu propria persoană, cu cei din jur și cu viața in sine, aceasta introducere în mindfulness este un prim pas.

Mindfulness ne ajută să ne găsim drumul spre casă.

De ce este utilă pentru tine cultivarea conștientizării și antrenarea atenției

Practica mindfulness ne învață cum să schimbăm obiceiul pe care îl avem mulți dintre noi, de a ne pierde în gânduri, amintiri, îngrijorări, judecăți (sau, cum spunem de multe ori, de a funcționa pe pilot automat), obicei care ajunge să crească nivelul de stres pe care îl experimentăm, să ne copleșească.

Învățând să fim atenți la ceea ce se întâmplă cu adevărat, moment cu moment, dezvoltăm abilitatea de a răspunde cu înțeleciune și compasiune la ce ne aduce viața. Prin practica mindfulness, învățăm să întâlnim provocările vieții cu un răspuns în loc de o reacție, cultivând abilități de bază care să susțină acest răspuns înțelept și echilibrat.

Descoperim în acest program cum susține practica mindfulness sănătatea mintală și starea de bine în general, aflând despre beneficiile cultivării stării de conștienizarea prezentă, și anume: îmbunătățeste starea generală, sănătatea fizică și emoțională; reduce anxietatea și reactivitatea la stres; crește capacitatea de concentrate și focus; cultiva reziliența și capacitatea de reglare emoțională; îmbunătățește relațiile interpersonale; crește eficiența și productivitatea; aduce echilibru și entuziasm pentru viață.

Cum poți practica și cultiva mindfulness

Vom avea ocazia să exersăm practici mindfulness formale și informale, într-un mediu ghidat.

În acest curs introductiv vom parcurge practici pe care le poți aplica imediat în viața ta de zi cu zi, pentru a fi mai prezent/ă. Vei descoperi exerciții simple care te vor ajuta să ai grijă de tine, și să rămâi lucid în momente stresante. Cunoștințele și exercițiile din acest program sunt ușor de învățat și pot fi aplicate practic în orice moment din viață, iar dacă sunt exersate regulat, ele vor deveni un obicei.

Cum susțin cercetările din neuroștiință, medicină, științe cognitive, practicile mindfulness

Ceea ce face practica mindfulness specială, este faptul că există câteva mii de studii care arată că beneficiile acestei practici sunt susținute științific.

Încă de la începutul anilor 80, cercetători și autori precum Jon Kabat-Zinn, Daniel Goleman, Richard J. Davidson și alții, au arătat cum practica mindfulness schimbă creierul, mintea și corpul. Astăzi, peste 1200 de publicații științifice analizează date și programe bazate pe antrenarea atenției și conștientizare (cum sunt de exemplu programele mindfulness based) și aplicabilitatea acestor practici în diverse domenii și arii ale vieții noastre.

Neuroștiința ne-a arătat deja cum o activitate precum Mindfulness nu numai că poate afecta funcționarea creierului, ci și o poate modifica într-un fel.

Mindfulness și în special programul MBSR s-a dovedit a avea rezultate pozitive în tulburări precum dureri cronice, tulburări cardiovasculare și hipertensiune, boli de piele (psoriazis), tulburări de somn, tulburări de alimentație, dependențe, dureri de cap, depresie, tulburări de anxietate și atacuri de panică, tulburări digestive cauzată de stres (colită și gastrită), dificultăți de memorie și concentrare.