Despre programul MBCT
A fost dezvoltat la începutul anilor 2000 de către Mark Williams, Zindal Segal și John Teasdale – profesori și cercetători în psihologie, la Universitățile Bangor, Oxford și Toronto.
Mindfulness își are rădăcinile în înțelepciunea și practicile estice vechi de mii de ani, iar metodele de terapie cognitiv-comportamentală au fost dezvoltate de psihologia modernă. Sunt două perspective diferite, dar fiecare ne oferă modalități specifice către același scop – să devenim familiari cu tiparele minții și să învățăm cum să lucrăm mai eficient cu aceste tipare. Combinația celor două abordări are un mare potențial de a alina suferința și a ne permite să ne trăim viața deplin, cu sens și înțelepciune.
Programul Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) a fost dezvoltat la începutul anilor 2000 de către Mark Williams, Zindal Segal și John Teasdale – profesori și cercetători în psihologie, la Universitățile Bangor, Oxford și Toronto – bazându-se pe programul MBSR creat de Jon Kabat Zinn. A fost inițial creat pentru prevenirea recăderii în depresie, însă în ultimii 15 ani s-a dovedit că este benefic pentru un spectru mult mai larg de probleme cu care ne confruntăm în viață – de la anxietate, stres cronic, epuizare la diferite boli, până la nefericire și insatisfacție.
Există dovezi puternice că mindfulness poate reduce anxietatea, depresia și stresul și poate ajuta oamenii să facă față bolilor și durerii (Khoury și colab., 2013). Unele studii arată că practica mindfulness crește tonusul pozitiv și cultivă compasiunea pentru sine și pentru alții (Eberth & Sedlmeier, 2012; Khoury, Sharma, Rush și Fournier, 2015). De asemenea, mindfulness poate îmbunătăți unele forme de atenție și memorie (Chiesa, Calati și Serretti, 2011). Există, de asemenea, dovezi preliminare că practicarea atenției conștiente are efecte măsurabile asupra creierului (Tang, Holzel și Posner, 2015).
Din ce în ce mai mult, programul MBCT este parcurs de cei care sunt preocupați de starea lor de bine, de sănătate în general. Sunt persoane care vor să dezvolte și să cultive abilități care să îi ajute să gestioneze mai bine stresul, perioadele dificile și insatisfacția, să crească reziliența, să își realizeze potențialul și să trăiască o viață împlinită.
Obiectivele programului
- Înțelegerea modului în care este creată și menținută suferința umană și modul în care noile modalități de relaționare cu experiența pot aborda acești factori de menținere. Aceasta se bazează atât pe tradițiile fundamentale, cât și pe contribuțiile științei cognitive ale minții (Feldman și Kuyken, 2019).
- Participanții învață că anumite tipare de reactivitate pot proveni din obiceiuri reactive ale minții; că frica, negarea și gândirea distorsionată creează și recreează deseori suferința. Ei învață că anumite obiceiuri ale minții, cum ar fi îndepărtarea sau ruminarea cu privire la experiențele dificile, pot menține suferința și că alte modalități, mai abile, de relaționare cu experiența pot fi dezvoltate prin conștientizare și practică. În același mod, participanții învață că aprecierea și savurarea îmbogățesc experiențele plăcute, iar elaborarea sau evaluările secundare negative (de exemplu, „Nu merit să fiu fericit”) și „agățarea” pot schimba aceste experiențe în ceva problematic.
- Participanții învață mai multe despre diferitele moduri ”de a fi” și ”de a cunoaște”: modalitatea familiară de înțelegere și relaționare bazată pe limbaj conceptual / lingvistic și, de asemenea, un mod mai experiențial de a fi în și de a se raporta la lume. O abilitate crescută de conștientizare susține aceste moduri experiențiale de cunoaștere, care, la rândul lor, susțin capacitatea de a se descentra de la modalitățile inutile de a reacționa. Această temă de recunoaștere a reactivității inutile și cultivarea capacității de a răspunde cu atenție și compasiune este esențială pentru întregul program MBCT.
- Reechilibrarea atenției și conștientizării pentru a dezvolta o abilitate de a recunoaște, de a întoarce și de a savura experiențe pozitive.
Ce înveți în acest program
Componentele esențiale ale programului MBCT includ:
- Spre deosebire de terapia cognitiv comportamentala, programul MBCT nu face nicio încercare de a schimba conținutul gândirii negative;
- Încurajează participanții să-și schimbe relația cu propriile lor gânduri, sentimente și senzații corporale, astfel încât să aibă ocazia să descopere că acestea sunt evenimente trecătoare în minte și corp, cu care pot alege să se angajeze – sau nu;
- Ajută participanții să-și dea seama că gândurile, emoțiile și senzațiile lor sunt doar gânduri, emoții și senzații, mai degrabă decât „adevăr” sau „eu”, dezvoltând abilitatea de a le observa cu interes și compasiune.
- Ajută participanții să învețe să vadă mai clar tiparele minții și să recunoască când starea lor de spirit începe să scadă fără a adăuga la problemă, căzând în analiză și ruminare;
- Ajută la ruperea vechii asocieri dintre starea de spirit negativă și gândirea negative;
- Ajută participanții să dezvolte capacitatea de a permite emoțiilor, gândurilor și senzațiilor dureroase să vină și să plece, fără a simți că trebuie să le suprime, să fugă de ele sau să lupte cu ele;
- Se străduiește ca participanții să învețe să rămână în legătură cu momentul prezent, fără a fi conduși să se gândească la trecut sau să se îngrijoreze de viitor.
Ce presupune MBCT
Programul include practici simple de meditație pentru a-i ajuta pe participanți să devină mai conștienți de experiența lor în momentul prezent, acordând atenție schimbărilor de la un moment la altul, în minte și corp. Participanții învață practica meditației mindfulness pe parcursul a opt sesiuni săptămânale (atmosfera este cea a unei ore de practică, mai degrabă decât a unui grup de terapie) și prin practica zilnică a meditației acasă.
MBCT include, de asemenea, informații de bază despre depresie și anxietate și o serie de exerciții derivate din terapia cognitivă. Aceste exerciții arată legăturile dintre gândire și simțire și propun modalități prin care participanții se pot îngriji de ei înșiși atunci când observă că starea lor de spirit se schimbă sau o criză amenință să-i copleșească.
Logistica programului
- Cursul are loc timp de opt săptămâni, dimineaţa sau seara, și durează 2,5 ore/zi.
- Programul include și o sesiune care durează întreaga zi (un refugiu al tăcerii de o zi, de obicei între cea de a 6-a și a 7-a săptămână, într-o zi de weekend, de la 09:00 până la 16:00).