Sesiuni de practica mindfulness

„Mindfulness înseamnă aducerea atenției asupra momentului prezent, cu scop, în mod deliberat, fără a judeca” – este definitia operațională dată mindfulness-ului de către Jon Kabat-Zinn (1994), fondatorul programului MBSR și promotorul practicilor mindfulness în lumea academică.

Ce este mindfulness?

Mindfulness reprezintă o cale de a ajunge într-o relație sănătoasă și înțeleaptă cu noi înșine și cu cei din jur, un mod de a gestiona eficient și echilibrat viața cu toate situațiile și experiețele întâlnite, un mod de a învața să gestionăm atât stresul cât și diferite condiții medicale. Bazele atitudinale ale practicii mindfulness includ: non-evaluarea/ non-judecata („nonjudging”), răbdarea, curiozitatea/ mintea începătorului, încrederea, non-lupta, acceptarea, recunoștința, generozitatea și compasiunea.

Prin practica mindfulness, putem deveni mai conștienți de gândurile noastre, de sentimente și senzații ale corpului, în momentul prezent. Practica constantă, regulată, dezvoltă acest „observator” ne-reactiv care ne permite să răspundem conștient, cu claritate și focus, în loc să reacționam dintr-un model obișnuit, habitual. Această abilitate deschide posibilitatea de a ne confrunta mai înțelept, mai adaptat, cu dificultățile întâlnite în viață, zi de zi, și de a alege ceea ce ne hrănește și dezvoltă pe noi înșine și pe alții.

Printre beneficiile practicării mindfulness, confirmate deja de mii de studii realizate de-a lungul ultimilor 30 de ani, se numără: reducerea stresului, creșterea rezilienței, dezvoltarea capacității de reglare și autoreglare emoțională, creșterea capacității de a demonstra compasiune și empatie, stare generală de bine, sănătate și echilibru.

Sesiunile de mindfulness se pot organiza seara sau dimineața, și în cadrul a două – trei ore, experimentăm diverse practici formale de mindfulness.

Sesiunile de mindfulness sunt despre tine și despre conexiunea la prezent, și reprezintă câteva ore pentru a te apropia de tine însuți și de a descoperi cum poți sta ancorat în prezent. Sesiunile de mindfulness se adresează oricui dorește să practice #mindfulness, oricărui curios în legătură cu subiectul unui eveniment sau pur și simplu, oricui își dorește să înțeleagă mai multe despre sine.