6 motive pentru care să urmezi cursul MBCT – Mindfulness Based Cognitive Therapy

„Mindfulness is a way of befriending ourselves and our experience.” Jon Kabat-Zinn

Mindfulness își are rădăcinile în înțelepciunea și practicile estice vechi de mii de ani, iar metodele de terapie cognitiv-comportamentală au fost dezvoltate de psihologia modernă. Sunt două perspective diferite, dar fiecare ne oferă modalități specifice către același scop – să devenim familiari cu tiparele minții și să învățăm cum să lucrăm mai eficient cu aceste tipare. Combinația celor două abordări are un mare potențial de a alina suferința și a ne permite să trăim viața deplin, cu sens și înțelepciune.

Ce este MBCT?

Programul Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) a fost dezvoltat acum mai bine de 15 ani, de către Mark Williams, Zindal Segal și John Teasdale – profesori și cercetători în psihologie, la Universitățile Bangor, Oxford și Toronto – bazându-se pe programul MBSR creat de Jon Kabat Zinn. 

MBCT a fost inițial creat pentru prevenirea recăderii în depresie, însă de-a lungul anilor s-a dovedit că este benefic pentru un spectru mult mai larg de probleme cu care ne confruntăm în viață – de la anxietate, stres cronic, epuizare la diferite boli, până la nefericire și insatisfacție.

De ce să urmezi programul MBCT?

Mai jos, m-am gândit să fac o listă cu motive pentru care ai vrea să urmezi programul MBCT. Și crede-mă, sunt abia cele de început, pentru că efectele reale le simți în profunzime, o dată cu orele de MBCT.

1. Există dovezi puternice că mindfulness poate reduce anxietatea, depresia și stresul și poate ajuta oamenii să facă față bolilor și durerii (Khoury și colab., 2013). 

2. Există studii arată că practica mindfulness crește tonusul pozitiv și cultivă compasiunea pentru sine și pentru alții (Eberth & Sedlmeier, 2012; Khoury, Sharma, Rush și Fournier, 2015). De asemenea, poate îmbunătăți unele forme de atenție și memorie (Chiesa, Calati și Serretti, 2011). 

3. Există, de asemenea, dovezi preliminare că practicarea atenției conștiente are efecte pozitive măsurabile asupra creierului (Tang, Holzel și Posner, 2015).

4. Din ce în ce mai mult, programul MBCT este parcurs de cei care sunt preocupați de starea lor de bine, de sănătate în general. Sunt persoane care vor să dezvolte și să cultive abilități care să îi ajute să gestioneze mai bine stresul, perioadele dificile si insatisfacția, să crească reziliența, să își realizeze potențialul și să trăiască o viată împlinită.

5. În MBCT învățăm practici simple de meditație pentru a ne ajuta să devenim mai conștienți de experiența noastră în momentul prezent, acordând atenție schimbărilor de la un moment la altul, în minte și corp. Învățăm practicile standard de meditație mindfulness (scanarea corpului, meditația șezând, meditația în mișcare, medițația în mers, mișcări conștiente) pe parcursul a opt sesiuni săptămânale (atmosfera este cea a unei ore de practic, mai degrabă decât a unui grup de terapie) și prin practica zilnică a meditației acasă.

6. MBCT include, de asemenea, informații de bază despre depresie și anxietate și o serie de exerciții derivate din terapia cognitivă. Aceste exerciții arată legăturile dintre gândire și simțire și propun modalități prin care participanții se pot îngriji de ei înșiși atunci când observă că starea lor de spirit se schimbă sau o criză amenință să-i copleșească.

Ce presupune acest program?

Programul este alcătuit din 8 sesiuni a câte 2 h fiecare, care se întind pe durata a 2 luni, câte o sesiune pe săptămână plus o zi de practică aprofundată (7 h de practică mindfulness în liniște). În fiecare zi participanții vor practica acasă tehnicile învățate în cadrul sesiunilor. 

Practica acasă este o componentă importantă pentru eficiența și succesul acestui program.

Cine poate participa la acest program?

Programul se adresează oricui (adult) dorește să-și descopere si îmbunătățească abilitățile de a face față stresului, provocărilor zilnice, persoanelor care au experimentat episoade de depresie sau anxietate și vor să învețe cum să prevină reapariția unui nou episod. 

Programul este potrivit oricui dorește sa își (re)găsească bucuria de a trăi, să trăiască deplin și cu sens, indiferent de mediul profesional și familial din care provine.

*Acest curs nu este însă recomandat în cazul unui doliu recent, în cazul dependenței de droguri, depresiei în faza acută diagnosticată, sau persoanelor cu risc de suicid.

Cum știi dacă ți se potrivește?

Contactează-ne și aflăm împreună dacă este un program potrivit pentru tine în acest moment.

Cum te înscrii la program?

Scriindu-mi pe mail: simona.chesaraicu@gmail.com sau la telefon 0749099031

Sau scriindu-i Danielei, pe daniela@movesthatcount.com sau telefon 0745144053

Detalii și întrebări, prin telefon sau e mail la oricare dintre cele două adrese de mai sus.

*** Facilitatori ***
Simona Chesăraicu – Psiholog Clinician, Psihoterapeut CBT, Qualified MBSR Teacher, (Centre for Mindfulness – UMass Memorial Centre for Mindfulness), MBCT Teacher Trained (working under supervision) la Oxford Mindfulness Centre, Oxford University.

și

Daniela Pavlovici – Coach (Associate Certified Coach – International Coach Federation), MBCT teacher in training at Oxford Mindfulness Centre (working under supervision), Oxford University, Facilitator, Trainer și Consultant.

Vă așteptăm cu drag!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here