Conexiunea minte – corp: o călătorie către tine

Pandemia ne-a făcut să ne întoarcem mai mult către noi înșine și către căutarea unui „mai bine”, iar una dintre cele mai întâlnite soluții este echilibrarea dintre minte și corp. Dar ce înseamnă conexiunea minte – corp și cum putem să dobândim mai multă prezență în fiecare zi? Aflăm împreună în continuare. 

Ce este conexiunea minte-corp?

Mintea și corpul tău sunt aliați puternici. Modul în care gândești poate afecta modul în care te simți. Și, invers e la fel de valabil: modul în care te simți îți poate afecta gândirea.

Un exemplu al acestei conexiuni minte-corp este modul în care corpul tău răspunde la stres. Îngrijorarea și stresul constant pentru locul de muncă, pentru economii sau alte probleme pot provoca mușchi tensionați, dureri de spate, dureri de cap sau afecțiuni ale stomacului. Tot stresul poate conduce, de asemenea, la hipertensiune arterială sau la alte probleme grave. 

Pe de altă parte, durerea constantă sau o problemă de sănătate precum bolile de inimă îți poate afecta emoțiile. S-ar putea să devii deprimat, anxios și stresat, ceea ce ar putea afecta cât de bine gestionezi suferința. 

Dar mintea ta poate avea și un efect pozitiv asupra sănătății tale. A avea o perspectivă pozitivă asupra vieții te poate ajuta să te descurci mai bine cu durerea sau cu stresul și îți poate oferi confortul sau liniștea de care ai nevoie pentru a rămâne mai sănătos decât cineva care are mai puține speranțe. Am scris aici despre ce însemnă să vezi lucrurile limpede, iar acum vreau să-ți vorbesc despre cum practicarea unei forme de meditație te poate ajuta să rămâi calm și concentrat. 

3 motive pentru a aduce atenția în corp

Trăim într-o lume care preamărește gândirea, iar sistemele de educație prioritizează învățarea academică și majoritatea oamenilor sunt instruiți când sunt tineri să se identifice cu mintea. Chiar și cuvântul englezesc „mindfulness” face ca subiectul nostru să pară o activitate care se întâmplă doar de la gât în sus. Ceea ce nu poate fi mai fals, deoarece, în timp ce ne antrenăm să fim atenți la senzațiile din corp, practica mindfulness ne „coboară” din gândurile noastre și ne face să simțim mai mult, mai intens, mai viu. 

Iată de ce mi se pare important să aduc 3 argumente pentru care mindfulness-ul îmbunătățește conexiunea minte-corp.

1. Corpul nostru trăiește mereu în prezent. Când ne îndreptăm atenția asupra senzațiilor corpului, suntem atrași în mod natural de aici și acum. Nu te poți simți o pișcătură ieri sau mâine, ci doar acum. Corpul este astfel o ancoră naturală pentru atenție, atunci când îi acordăm atenție.

2. A aduce atenția în corp are un efect de reconectare. Când practicăm mindfulness, aterizăm în acel moment, ne reconectăm la noi înșine, ne concentrăm pe ceea ce se întâmplă în momentul prezent. Corpul are greutate, ceea ce oferă un bun echilibru pentru mintea zburătoare, care rumegă continuu idei și scenarii. Conștienți de corpul nostru și de senzațiile din el, ne recalibrăm.

3. Corpul uman este uimitor și, totuși, de atâtea ori luăm de la sine ceea ce face. De câte ori vă gândiți serios la corpul vostru și la ceea ce ne ajută să facem? Ne deplasăm, purtăm lucruri, facem lucruri, vedem, auzim, vorbim, simțim, gustăm, tastăm, adesea fără să apreciem cum se întâmplă toate acestea. Când ne simțim bine în corp, îl tratăm cu ignoranță, ca și cum așa ar fi normal să se întâmple. Când lucrurile nu se mai simt la fel de bine, ne frustrăm. Și totuși, doar prin respirație, corpul e capabil de magie în fiecare moment. Corpul nostru este un miracol, chiar și atunci când nu ne simțim cum am vrea să ne simțim, iar practica mindfulness ne permite să apreciem realitatea remarcabilă a corpului nostru.

Vă aștept cu drag în studio să înțelegem împreună cum poate să ne fie mai bine.

Pe aceeași temă poți citi și:

Mindful eating – sau a mânca conștient

Cum poți să îi ajuți pe ceilalți practicând mindfulness

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here